Sub Base Platypus Renewal Project

AN OVERVIEW

The first stage of the Sub Base Platypus Renewal Project – an urban parkland featuring a scenic over-water walkway,  BBQ area and pocket playground – has been completed, with the public granted access to these amenities in May 2018.

The current stage of the project involves the creation of new public domain areas, including plaza and courtyard areas on the foreshore and facing High Street as well as base building refurbishments to facilitate adaptive re-use of these incredible spaces.

The Australian Government and the Harbour Trust have jointly contributed $23.8 million towards the Sub Base Platypus Renewal Project.

Management Plan

Extensive consultation and strong community support is the keystone of the Sub Base Platypus revitalisation planning. This process led to the Harbour Trust adopting a Management Plan (see: Planning) in 2016 that sets out a clear vision for the site’s renewal as a public park with buildings adapted for a mix of cultural, community and commercial uses. Income from reactivation of the site will contribute to maintaining Sub Base Platypus and other Harbour Trust parklands for public enjoyment.

The Platypus Renewal Project will see significant outcomes from the Management Plan vision realised, with funds going towards the creation of a new public domain and pedestrian access improvements.

REMEDIATION AND ONGOING MANAGEMENT

The remediation of contamination was a critical first step in the Harbour Trust’s transformation of the site into a new public urban park.

Remediation 2010-2016

Initial remediation involved above-ground preparations including demolition of some buildings, removal of hazardous materials, repairs to the seawall and wharf, and upgrading of underground services

The next stage of remediation involved the construction of an odour control enclosure, and installation of an emission control system and water treatment plant. Around 3,000 tonnes of tar-containing materials were excavated and removed by barge for off-site disposal.

At six storeys high, the odour control enclosure was the largest structure of its type ever constructed. 27,000 tonnes of material remained for on-site treatment and stabilisation. This material was then used to backfill the excavated area and to create a mound capped with clean soil, forming the base for the landscaped park at the northern end of Sub Base Platypus.

Ongoing Long-term Management

Remediation has been completed, and an Environmental Management Plan has been prepared for the long-term management of remnant contaminated soils and groundwater.

For more information and to view a copy of the Long-term Environmental Management Plan (EMP) click here.

Sub Base Platypus News

Stay up to date with what’s happening at Sub Base Platypus.